2000

 

 

 

Sukuta Health Center, är  ett  litet sjukhus som ligger i stadsdelen Sukuta i Gambias största stad Serrekunda.
Det var från början ett förlossningssjukhus, men har under de senaste åren expanderat och utvecklats till ett sjukhus som tar hand om både kvinnor och män.

13  intill liggande byar har slagit sig samman för att bygga upp och utveckla sjukhuset. Det går med hjälp av eget arbete och donationer från både organisationer och privatpersoner.
 Första gången vi kom i kontakt med sjukhuset  var år 2000.

 

 

Vi var på en cyckeltur i  Serrekunda  med Alladin, en lokal guide,  han visade runt oss på olika sevärdheter.


Han undrade om vi ville se på ett sjukhus i Sukuta. Vi tyckte det lät intressant och tackade ja.


Vi blev vänligt mottagna och blev visade runt på sjukhusområdet.


Sjukhuset vid den här tiden bestod av två byggnader, en huvudbyggnad med förlossningsrum och sal för mödrarna och barnen, samt ett  kombinerat väntrum eller undersökningsrum. Föreståndarinnan visade oss in i förlossningsavdelningen, det var väldigt enkelt inrett men funktionellt.

 

 

 

 

 

 

Denna lilla baby var bara ett par timmar gammal, den nyblivna mamman lät oss ta kort på henne och hennes nyfödda bebis. Jag fick lov att hålla den nyfödda babyn i mina armar, vilken lycka.

 

Därefter blev vi visade in i salen där mammor och nyfödda barn vårdades. Där hängde malaria nät över sängarna.
Malaria är en stor plåga i Gambia. Många barn föds med malaria på grund av att mamman är infekterad.
Det fanns nyfödda barn på avdelningen som hade malaria. Många barn och vuxna dör av det på grund av att inte rätt medicin finns att tillgå.
Vi gick runt och pratade med mammorna och barnen, önskade dem lycka till. Alladin fungerade som tolk, eftersom många av dem inte behärskar engelskan.

  Vi hade inte varit förberedda på att hamna på sjukhuset så vi hade inga gåvor åt mammorna.  På vägen ut från sjukhussalen passade vi på att fotografera personalen, det var idel glada och vänliga miner.
 

Det här första besöket på sjukhuset satte djupa spår inom oss. Vi sade till varandra att om vi någonsin skulle komma tillbaka till Gambia då skulle vi åka tillbaks hit, och ha väskorna packade med babykläder och gosedjur.

 

När vi gick därifrån rann tårarna, vi lovade varann att vi skulle komma tillbaks. En liten bit av våra hjärtan lämnade vi kvar.

 

Det sista vi gjorde var att tömma plånboken på dess innehåll och lägga  i donationslådan.


Sukuta 2001

©Sidan gjord av EvanDesign
Mars  2004

dagens datum 2008-11-02

Om Mig Innehåll Gambia Min Grafik Stationerys Tuber Animeringar Poesi
Dikter Skåne Gåvor Banners Länkar Gästbok