Sidan skriven 2005

När vi började planera en resa på hösten1997, talade min mans arbetskamrat om att de brukade resa till Gambia varje år
Detta lät väldigt intressant, så vi tittade i kartböcker och uppslagsverk för att få en uppfattning om var Gambia låg och lite om historian. Gambia omsluter Gambiafloden, landet är ca 48 mil brett och 6 mil högt och gränsar till Senegal på tre sidor och Atlanten på den västra. Gambia har varit en Engelsk koloni och ingick i den ökända slavrutten, det var härifrån Kunta Kinteh i boken Rötter blev bortförd till slaveri. Numera leds landet av president Jaya Jameh.

Vi blev så nyfikna på Gambia att vi beslöt att resa dit. När man reser till tropikerna är det väldigt viktigt att man vaccinerar sig mot olika sjukdomar, så man måste kolla upp noga vad som gäller för tillfället. Slarva inte med malariamedicinen, Gambia är ett av de länder i Afrika som är drabbat av malariamyggans härjningar. Jag vill inte skrämma er med detta, västvärldens malaria mediciner ger ett bra skydd. Det är även bra att ha myggolja med sig när man är på olika utflykter.

Det finns två olika resebolag som säljer resor till Gambia det är Ving och Always. Ving har de dyrare och exklusivare resorna och Always, budget  resorna. Vi som bor i södra Sverige har även ett tredje alternativ, det vill säga Spies i Danmark. Spies var det bolag vi reste med första gången. Vad skall man ha med sig på resan? Min arbetskamrat nämnde att det var bra om vi tog med pennor, papper och barnkläder, som vi kunde dela ut. En penna kostar en dagslön att köpa. Allting importeras och den lokala valutan Dalasi är väldigt svag, så befolkningen får kämpa för att klara sig. Man får endast ha 20kg bagage inklusive handbagage, så man får tänka över vad man packar ner i resväskan. Glöm inte tjock tröja då det kan bli svalt på kvällen, när man vistats i solen hela dagen och kvällsbrisen blåser in från Atlanten

 Gambia har endast ett oljedrivet kraftverk, så de olika regionerna turas om att ha ström. De större hotellen har egna dieseldrivna elverk, vilka dock kan sluta att fungera på grund av tekniska fel eller brist på bränsle.

 

Gambias flagga

 

 

Fatima i sin butik...här kan man välja och vraka bland tygernaUppdaterad 2005-01-19 av Evan

Sidan gjord 2004-02-01 av
© EvanDesign

 

dagens datum 2008-11-02

Om Mig Innehåll Gambia Min Grafik Stationerys Tuber Animeringar Poesi
Dikter Skåne Gåvor Banners Länkar Gästbok